Har du akut brug for at låne en mindre sum penge? Så er det sandsynligvis et kviklån, du skal overveje. Denne type lån er – som navnet også antyder – ganske hurtig at optage, og lånet bliver desuden hurtigt afviklet igen. Det er altså lånet til dig, som mangler penge her og nu, og som forventer at kunne betale de lånte penge tilbage igen hurtigt.
Et kviklån er som regel kun en mindre sum – for eksempel er kviklån på 5.000 kroner ganske almindelige. Det er altså ikke det ideelle lån, hvis du for eksempel har brug for penge til at bygge huset om eller til at tage på jordomrejse, men det kan være en god, nem og hurtig løsning, hvis du eksempelvis skal gøre et godt køb. Forestiller man sig således at et produkt, som du alligevel skal have, kommer på tilbud, så du kan spare 50%, kan det af og til godt betale sig at optage et kviklån. Selvom du kommer til at betale gebyrer og renter, kan det nemlig godt være, at besparelsen alligevel er højere ved at købe produktet, imens det er på tilbud.
Hvad er et kviklån?
Kviklån, SMS-lån, hurtiglån og minilån er det samme. Det er små lån, som man optager ganske nemt og hurtigt, og som man også hurtigt skal betale tilbage igen. På den måde adskiller det sig i høj grad fra det større forbrugslån, hvor man kan optage lån med en løbetid på over 10 år. Med et kviklån er løbetiden blot på en måned eller måske to eller tre, men den vil sjældent være på over et halvt år. Derfor er det også alfa og omega, at du ved, at du kan betale tilbage igen hurtigt, inden du vælger at optage et kviklån.
Sådan finder du det bedste og billigste kviklån
Man kan ikke komme udenom, at det koster nogle penge at låne penge. Det er en forretning ligesom alt muligt andet, og derfor skal låneudbyderen naturligvis også tjene noget på at låne midler ud til dig. Det er altså ikke muligt at snakke om kviklån, som helt og holdent er gratis, men trods det kan man naturligvis sagtens gå efter dem, der er billigst.
Når man skal finde det billigste kviklån, er der nogle forskellige faktorer, man bør kigge på. Nedenfor får du en gennemgang af nogle af dem.
Find den rette løbetid
Som hovedregel kan man sige, at det gode og billige lån er det, der passer til din økonomi. Du skal derfor sørge for at finde et lån, som har en løbetid – og dermed nogle månedlige afdrag – som giver mening i forhold til din økonomiske situation.
Som udgangspunkt gælder det altid om at blive gældfri hurtigst muligt, og derfor vil man som regel gå efter et lån med en kort løbetid. Dog skal man huske på, at jo kortere løbetiden er, des højere bliver de månedlige afdrag. Derfor er du altså nødt til at overveje, hvor meget du reelt set har mulighed for at betale tilbage hver måned, før du lægger dig fast på en løbetid. Hellere betale en lille smule mindre, end du måske kan, end at presse citronen, hvorved du risikerer, at du ikke kan betale afdragene som planlagt. Passer løbetiden og afdragene til din økonomi, vil du få det billigste lån og tilmed få det afviklet så problemfrit som muligt.
Undersøg skjulte gebyrer
Problemet med en for kort løbetid og dermed høje afdrag er, at du på den måde kan risikere, at du ikke kan betale pengene tilbage til tiden. Kan du ikke dét, vil du skulle betale et gebyr, og det er netop disse gebyrer, der typisk får et lån til at blive væsentligt dyrere, end man havde tænkt det. Derfor er det igen værd at påpege, at afdrag og løbetid skal matche din økonomi.
Udover at du naturligvis skal betale en slags ”bøde” i form af et gebyr for at misligholde din låneaftale ved ikke at betale dine afdrag som planlagt, kan du også komme til at betale mange andre gebyrer, hvis ikke du passer på. Mange steder skal du for eksempel betale for at få lov til at afvikle dit lån før tid eller for at få lov til at ændre i lånets løbetid på anden vis. Alle disse forskellige gebyrer er det værd at have styr på, for det er som regel dem, der vil få dit lån til at løbe op. For at få det billigste lån skal du altså kigge på, om der er en masse skjulte gebyrer, som du kan komme til at skulle betale.
Brug ÅOP som guideline
Når man snakker om lån, kan man ikke undgå også at snakke om renter. Det gælder nemlig som regel, at en lav rente er lig med et billigt lån. Derfor er det som hovedregel værd at kigge efter lån med lave renter. Dog skal du huske på, at der igen kan komme forskellige gebyrer på, som, ligesom renten, kan medvirke til, at lånet ender med at blive dyrere. For at få det mest korrekte billede af, hvad et lån koster, er det derfor fornuftigt også at kigge på de forskellige låns ÅOP.
ÅOP er lånets årlige omkostninger i procent, og i dette tal er der medregnet både gebyrer og renter. Det er altså et udtryk for samtlige af de omkostninger, lånet indebærer. Du skal imidlertid her bide mærke i, at det er netop de årlige omkostninger i procent. I og med kviklån sjældent har en særlig lang løbetid, giver det ikke nødvendigvis mening at snakke om ÅOP i samme grad, som det gør med andre typer lån. Kviklånet er nemlig i sin natur slet ikke beregnet til at skulle strække sig over et helt år, og derfor vil ÅOP også typisk være meget høj. Det skyldes, at der i dette tal for eksempel kan være medregnet gebyrer for, at du ikke betaler til tiden – ganske enkelt fordi lånets løbetid i virkeligheden kun er på eksempelvis tre måneder, mens den i ÅOP er på 12 måneder.
Du kan altså ikke udelukkende kigge på renten, og du kan heller ikke udelukkende kigge på ÅOP for at finde det rette lån. De kan dog begge være gode pejlemærker for, hvor du finder de billigste lån, og derfor skal du ikke helt undlade at kigge på dem. Brug dem begge og kig derudover på gebyrer – på den måde finder du det billigste og bedste lån.
Optag kun et lån, du har råd til
Det gælder naturligvis også, at du aldrig skal optage et lån, som du reelt set ikke har råd til. Det billigste lån er det lån, der giver mening i forhold til din økonomiske situation, og har du slet ikke råd til at låne penge, bliver det umådeligt dyrt at gøre det alligevel. Du skal altså kun optage et lån, som du har råd til. Brug de ovenfor nævnte råd til at finde det lån, som er det allerbilligste for dig.
Sådan optager du et kviklån på 5.000 kr.
En af grundene til, at kviklånet er blevet så populært, er, at det er ganske nemt at søge om. Du kan sågar søge om nogle kviklån ved blot at sende en SMS – det er derfor, det har fået tilnavnet ”SMS-lån”. Ellers kan du søge om lånet på den udvalgte låneudbyders hjemmeside ved at udfylde en ansøgningsformular. I denne skal du selvfølgelig angive hvilke rammer, du ønsker for lånet, og derudover skal du indtaste diverse oplysninger om dig selv. Der er en række krav, du skal leve op til, for at kunne blive godkendt til et lån, og dem vil vi komme nærmere ind på senere. Først koncentrerer vi os om låneprocessen, som du kan læse mere om herunder.
Step 1: Du finder det ønskede lån
Det første skridt er naturligvis at finde et lån, som giver mening for dig, og som du derfor har lyst til at søge om. Det kan give god mening at finde flere forskellige lån og søge om dem alle, da du derved har mulighed for at udvælge det bedste. Det gælder nemlig, at du ikke kan vide dig sikker på, hvad dine konkrete lånebetingelser er, før du får en eventuel låneaftale tilsendt. Derfor kan det godt betale sig at søge flere steder for at kunne udvælge det bedste af de lånetilbud, du derved får. Det er aldrig bindende at sende en låneansøgning, og dermed kan du roligt sende flere afsted.
Step 2: Du søger om lånet
Når du skal søge om det eller de lån, der har interesse, skal du som regel blot gå ind på låneudbyderens hjemmeside. Her kan du udfylde en låneansøgning, og det er som nævnt ikke bindende at sende en ansøgning.
Step 3: Du venter på godkendelse
Når låneansøgningen er sendt afsted, er der ikke andet for end at vente på dommen. Heldigvis tager det ganske kort tid, fra du har ansøgt, til du får en eventuel låneaftale tilsendt. Faktisk går der typisk ikke mere end et par minutter – i hvert fald under en halv time. På denne tid afgør låneudbyderen, om de vil tilbyde dig et lån. Om de vil dét, afhænger i høj grad af din økonomiske situation. Som låneudbyder vil man nemlig gerne være sikker på at få sine penge igen, og derfor låner man ikke ud til folk, som man ikke tror, kan betale tilbage.
Låneudbyderen laver altså en såkaldt kreditvurdering af dig, og hvis de vurderer dig som kreditværdig, vil du få tilsendt en låneaftale. Når de skal vurdere din kreditværdighed, kan de eksempelvis kigge på gamle lønsedler eller få adgang til dine skatteoplysninger, hvorved de kan danne sig et indtryk af, hvordan din økonomi ser ud. Har du en sund økonomi, vil det ikke være noget problem at optage et lån.
Step 4: Du skriver under på låneaftalen
Hvis låneudbyderen vælger at tilbyde dig et lån, vil du få tilsendt en låneaftale. I denne vil du kunne se, hvilke konkrete betingelser der vil være for lige netop dit lån, så sørg for at læse den grundigt igennem. Du kan for eksempel blive tilbudt et lån, som er enten større eller mindre end det, du oprindeligt havde søgt om. Det skyldes, at de baseret på din kreditvurdering enten mener, at du godt kan låne mere, end du oprindeligt havde tænkt, eller mener, at din økonomi bedre kan holde til et mindre lån. Det er altså også en sikkerhed for dig i forhold til ikke at komme til at optage et lån, som ikke giver mening for dig.
Fra du modtager din låneaftale, til du kan skrive under på den, skal der gå minimum 48 timer. Det er en lov, man har lavet i Danmark for at sikre, at man ikke i et svagt øjeblik kommer til at optage et lån, som man faktisk ikke har brug for. Du har altså altid to døgns betænkningstid, og denne tid kan du passende bruge på at sætte dig ind i dit eller dine lånetilbuds betingelser og derudfra vælge det bedste af dem. Når du har gjort dét og der er gået 48 timer, skriver du under. Det foregår som regel med NemID.
Step 5: Dine penge udbetales
Når der er skrevet under på låneaftalen, udbetales dine penge. Som regel vil du have pengene på din konto ganske kort tid efter, låneaftalen er underskrevet. Medmindre der er bankhelligdag, vil du som udgangspunkt have dem på kontoen samme dag. Det er noget af det, der er med til at gøre, at det kaldes for et kviklån.
Disse krav skal du leve op til for at kunne optage et lån
Som vi har været inde på, er der nogle forskellige krav, du skal leve op til for at kunne optage et lån. Du skal have en sund økonomi, som låneudbyderen vurderer, kan holde til et lån, og derudover er der også en række formalia, du skal leve op til.
For eksempel skal man hos de fleste udbydere være dansk statsborger for at kunne få lov til at låne penge. I nogle tilfælde er det nok, at man har opholdstilladelse, men det er langt fra standarden. Derudover er det stort set altid et krav, at man har fast adresse i Danmark, og at man derudover har et dansk telefonnummer, man kan kontaktes på. Fordi det hele som regel foregår elektronisk, skal man også typisk have en aktiv e-mailadresse. Det er denne, du vil få tilsendt din låneaftale på, og derfor er det selvfølgelig meget væsentligt.
Der er desuden som regel nogle krav til din alder. Du skal selvfølgelig være over 18 år for at kunne låne penge, men derudover er der faktisk mange låneudbydere, der kræver, at du er enten 21 eller 23. Du skal desuden have et NemID for at kunne optage et kviklån. Det skyldes, at låneaftalen som udgangspunkt underskrives med netop NemID, og ydermere kan det skulle bruges til at give låneudbyderen adgang til din e-SKAT.
Hvis du vil være sikker på, at du lever op til kravene hos den låneudbyder, du har udset dig, gør du klogt i at undersøge deres specifikke krav. De kan variere meget, og derfor bør du være opmærksom på kravene, før du går i dybden med deres lånebetingelser. Særligt hvis du eksempelvis er ung eller har adresse i udlandet, skal du være skarp på, om du overhovedet kan få lov til at låne hos den pågældende udbyder.
Kviklån på 5.000 kroner
Der er efterhånden rigtig mange, der udbyder kviklån på eksempelvis 5.000 kroner. Derfor er der også rig mulighed for at finde en rigtig fin udbyder, som kan give dig et lån, der faktisk giver mening for dig. Ved at sammenligne forskellige lån fra forskellige udbydere er du sikker på, du får det allerbedste. Du kan eksempelvis sammenligne forskellige lån her på siden for at finde frem til det lån, der giver mening for dig.
Som regel er ansøgningsprocessen ganske hurtigt overstået. Fra du sender din ansøgning afsted, til du får svar, går der sjældent mere end 10 minutter, og dermed er du hurtigt i gang. Derefter har du to dage til at overveje, om du vil takke ja til lånetilbuddet. Vil du det, skriver du under med NemID, og så vil du typisk have pengene på din konto samme dag. Du kan altså låne penge i løbet af blot et par dage med denne metode.
Det, der tager længst tid, er derfor også at finde det rette lån. Det finder du ved at kigge på din økonomi og overveje, hvad der giver mening i forhold til denne. Desuden hjælper det naturligvis at finde et billigt kviklån. Det billigste kviklån finder du ved at kigge på gebyrer, renter og ÅOP. Disse forskellige ting tilsammen kan fortælle dig, om et lån er godt eller ej, men der er ingen af dem, der kan stå alene. Det er altså blot om at komme i gang med at kigge på forskellige lånemuligheder og sammenligne disse, så du hurtigt kan finde et godt og billigt kviklån, som passer til din økonomi.